Je kwetsbaar opstellen op je werk, wat werkt wel?

Kijk even rustig naar onderstaande zinnen. Deze 21 zinnen zijn een afgeleide van een baanbrekend onderzoek (2016) dat Google en Harvard deden. Ze laten de kracht van kwetsbaarheid zien. Het is de enige constructieve manier van je kwetsbaar opstellen: Laten weten wat het met jou doet, wat jij nodig hebt in deze situatie. Maar dan niet als slachtoffer, waarbij de ander zich dader of schuldig kan voelen. Wél als iemand die wil groeien: hier sta ik nu eenmaal, het is even niet anders. Kun je me wellicht helpen?

Ruimte pakken voor jezelf en tegelijkertijd realiseren, dat de ander ook ruimte mag krijgen. Ik noem het constructieve kwetsbaarheid. Het is de basishouding om samen verder te groeien.

Je kwetsbaar opstellen, 21 zinnetjes met grote impact

 1. Ik weet het niet.
 2. Ik heb hulp nodig.
 3. Ik wil het best proberen.
 4. Het is belangrijk voor mij.
 5. Ik ben het er niet mee eens, kunnen we erover praten?
 6. Het werkte niet, maar ik heb er veel van geleerd.
 7. Yes! Het is me gelukt en ik ben er trots op!
 8. Dit is wat ik nodig heb.
 9. Dit is hoe ik me voel.
 10. Ik wil graag feedback.
 1. Hoe kijk jij hiertegen aan?
 2. Wat kan ik de volgende keer beter doen?
 3. Kun je me leren hoe dit moet?
 4. Ik wil je graag helpen.
 5. Ik neem daarvoor de verantwoordelijkheid op me.
 6. Ik ben er voor je.
 7. Ik heb daar een rol in gespeeld.
 8. Gebeurd is gebeurd.
 9. Het spijt me.
 10. Dat doet me goed.
 11. Bedankt.

Google wilde weten wat het perfecte, ‘high-performance’ team onderscheidt van een normaal team.

Dit intensieve onderzoek werd gedaan met psychologen, die analyses maakten van wat er gezegd werd tijdens vergaderingen, bilateraaltjes en wandelgangen.

Eén onderscheid kwam als belangrijkste naar voren: er bleek, dat de leden van de top 10 van de 180 (!) onderzochte teams significant vaker deze zinnen tegen elkaar zeiden.

De zinnen staan voor wat psychologische veiligheid wordt genoemd. Het betreft het vertrouwen dat anderen constructief zullen reageren op jouw open, onderzoekende, nieuwsgierige en soms kwetsbare houding.
Anders gezegd: jij hoeft niet perfect te zijn en de ander ook niet.

Een dergelijke omgeving is dé aanjager voor vitaliteit, creativiteit en wendbaarheid en wordt inmiddels gezien als de belangrijkste succesfactor voor teams en organisaties.

Hoe kun jij groeien in je kwetsbaar opstellen?

Het antwoord is simpel: je bewust zijn van het belang van de 21 zinnetjes en waar ze voor staan, namelijk constructieve kwetsbaarheid. En vervolgens de beslissing nemen om ze vaker te gebruiken. En uiteraard kun je daar morgen mee beginnen. Je zult versteld staan van de impact…

Nog 3 tips:

 1. Lees mijn blog verbinding zoeken of bekijk de video. Het wordt makkelijker om je kwetsbaar op te stellen, als je beter weet waar je ergernissen of onzekerheden vandaan komen …
 2. Lees mijn blog imperfectie omarmen en merk hoeveel ruimte dat kan geven.
 3. Doe de test ’21 manieren die je team versterken’ en maak een analyse, waar jij staat in dit ontwikkelproces naar meer constructieve kwetsbaarheid.
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.