Uit je comfortzone stappen? Doe het bewust en met mate ….

Je ziet wel eens die plaatjes. Die suggereren, dat uit je comfortzone stappen is  ‘where the magic happens’. Of teksten als ‘buiten de comfortzone is veel meer te beleven dan erbinnen’. Je zou denken, dat het binnen de comfortzone maar een saaie boel is. Het tegendeel is waar.

uit je comfortzoneDe comfortzone is heerlijk, geniet ervan!

Ik ben een fan van de comfortzone. In de comfortzone denk je immers altijd wat je dacht en doe je altijd wat je deed om te krijgen wat je kreeg en dat voelt vertrouwd. En het hebben van zelfvertrouwen is misschien wel het fijnste gevoel dat een mens kan hebben. Leve de comfortzone!

Hoe we in de comfortzone blijven

Het gevoel in controle te zijn, je zeker te voelen, dat is waar we evolutionair ook naar op zoek zijn. Ons brein heeft daarom ook een slimme strategie om ons in die comfortzone te houden. Dat zijn onze vecht- en vluchtreacties, die ervoor zorgen dat we niet veranderen. Dat we op safe spelen. Bij vechten maken we onszelf groot, worden geïrriteerd en veroordelen de ander of de omgeving: ‘Ik niet, maar de anderen of het systeem moeten veranderen!’ Dat ontslaat je natuurlijk van de verantwoordelijkheid te veranderen. Het ligt namelijk niet aan jou.

uit je comfortzone stappen

Bij vluchten veranderen we ook niet, maar subtieler. Daarbij maken we onszelf klein, voelen ons onzeker en zien we anderen dingen zeggen of doen, die we zelf nooit zouden kunnen. We zeggen dan: ‘Ik ben nu eenmaal zo. En de anderen of het systeem zijn nu eenmaal sterker. Daar kan ik niets aan doen.’ Deze vluchtreactie ontslaat je ook van de verantwoordelijkheid iets te veranderen. Je kunt er immers toch niets aan doen.

Eigenlijk zou je zeggen: prima toch? Lekker in je comfortzone samen ergeren aan het systeem of klagen over het irritante gedrag van een bepaalde collega. En er verder niets aan doen, omdat dat dat toch geen zin heeft.

En dat lekker je leven lang blijven doen. En da’s makkelijk, want die vecht- en vlucht-reacties zorgen daar vanzelf voor. De situaties die ons onzeker of geïrriteerd maken komen door ons eigen gedrag vanzelf weer terug.

Tot je besluit eruit te stappen

Maar op een gegeven moment ga je merken, dat je er klaar mee bent. Dat je anderen iets ziet doen of zeggen, wat jij ook wil kunnen. Je raakt gemotiveerd! Je wilt vooruit, je bent klaar bent met die belemmerende patronen. Je wilt meer invloed. Je wil niet stilstaan, je wilt groeien.

Dat is het moment om te besluiten de volgende keer uit de comfortzone te stappen.

Uit je comfortzone stappen is een bewuste keuze om in een terugkerende situatie anders te denken en te handelen dan je normaal zou doen.

  • Deze keer een vraag te stellen i.p.v. weer je argumenten in te brengen om te overtuigen.

  • Deze keer het oordeel over de ander los te laten en echte interesse te tonen.

  • Deze keer je scherpe mening in te brengen i.p.v. niets te zeggen.

  • Deze keer wel je feedback te geven. Of te vragen.

  • Deze keer wel om hulp te vragen. Of hulp bieden of vragen hoe het ermee gaat.

Dergelijke bewuste keuzes zorgen ervoor, dat je groeit in invloed uitoefenen. Je gaat steeds beter weten, waar en wanneer je voor jezelf moet opkomen of wanneer je juist de ander meer ruimte moet geven.

Dat is het doel van bewust uit je comfortzone stappen: vergroten van je persoonlijke effectiviteit.

Tips voor uit je comfortzone stappen:

  • Raak ervan bewust én geniet er nog even van: die terugkerende patronen van je klein maken of juist groot houden. Lekker niets veranderen.

  • Kies na de zoveelste onzekerheid of irritatie BEWUST ervoor de volgende keer iets anders te denken, zeggen en/of doen. Zoek hiervoor steun en maak anderen deelgenoot.

  • Omarm het ongemak tijdens het uitvoeren van dit andere gedrag. Het zal eng aanvoelen, maar probeer het te zien als jouw dappere poging om als mens verder te groeien. Doe het daarom ook niet te vaak, stapje voor stapje.

Je kunt me altijd een mail sturen over zo’n poging (coen@denootenkraker.nl), ook al durfde je het toch niet. Dan zal ik je een hart onder de riem steken. Succes!

Geen reactie's

Geef een reactie