Reflecteren op samenwerking: hoe een crisis daarmee kan helpen

Crises willen we uiteraard vermijden. Maar soms overkomen ze je. En laten ze zien, dat we kwetsbaar zijn. Dan we zullen moeten dealen met nieuw ontstane situaties.

Kan zo’n crisis ons ook wat opleveren. En zo ja, wat? Biedt een crisis kansen om te groeien in de manier, waarop we elkaar betrekken?

Reflecteren op samenwerking

Reflecteren op de samenwerking is een belangrijke manier om te groeien. Toch schiet dit er vaak bij in. Het is een beetje een ding. Men ziet er tegenop om speciaal naar een collega te stappen om te zeggen wat er beter kan. Of er zelf naar te vragen.

Een crisis biedt echter kansen. Het is namelijk gedoe, zo’n crisis en dit gedoe maakt ons allemaal menselijker. Er is geen perfecte reactie, we geven elkaar makkelijker de ruimte ons onzeker, gefrustreerd en machteloos voelen. Om het nog even niet zeker te weten of we het goed doen.

Psychologische veiligheid

Zo bezien groeit met de crisis ook de psychologische veiligheid, het belangrijkste criterium voor de performance van teams. En in een veilig team is reflecteren op de samenwerking helemaal geen issue. Daar loopt praten over de inhoud van ons werk en hoe we met elkaar betrekken dwars door elkaar.  Zo biedt de crisis dus kansen om makkelijker de samenwerking in het team te verbeteren

Kwetsbaar opstellen

En dat maakt de cirkel rond, want de coronacrisis heeft er voor gezorgd dat we dus anders met elkaar omgaan. We zijn uit onze comfortzone gerukt en staan tegelijkertijd juist daardoor meer open dan ooit. We mogen menselijker zijn, feilbaarder. Grijp die kans en maak van reflecteren op de samenwerking een nieuwe gewoonte. Gewoon, tijdens het werk!

Wil je hier meer over lezen? In onze white paper  (PDF) delen we een bijzonder verhaal. Hierin lees je wat het je allemaal kan opleveren, wanneer we door een crisis-situatie kwetsbaar mogen zijn van elkaar. Met praktische aanwijzingen, zetten we de volgende lessen uiteen:

  1. Zet psychologische veiligheid op één.
  2. In een psychologisch veilige omgeving gaat reflecteren op de samenwerking vanzelf.
  3. Elke crisis maakt, dat we kwetsbaar én mogen zijn.
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.