Herkenbare patronen doorbreken

Herkenbare patronen doorbreken voor meer psychologische veiligheid

Psychologische veiligheid is het belangrijkste criterium voor teamprestaties. Het is echter ook een onderwerp met een wat zwaar imago. Daarom wil ik je in bovenstaande video laten zien, hoe je eenvoudig kunt bijdragen aan meer veiligheid voor jezelf en anderen.

Menselijke communicatie: een spel van ruimte geven en ruimte nemen

Het uitgangspunt van de video is, dat communicatie tussen mensen te zien is als een spel van ruimte geven en ruimte nemen. En dat we daarin patronen hebben. Je herkent dat wel: in bepaalde situaties neem je veel ruimte in. Je ben de expert, je bent aan de bal, je bent ergens van overtuigd. In andere situaties geef je juist meer ruimte, door te luisteren, door een vraag te stellen, door anderen vooral het woord te geven of te laten.

Eerste stap: herken jouw patronen

In dit gezamenlijke spel van ruimte nemen en geven ontstaan uiteraard patronen, reacties van onze omgeving op wat we doen en laten, die vervolgens weer effect hebben hoe wij daarop reageren. De meeste van deze patronen werken prima.

Maar soms kom je bijvoorbeeld in een patroon van de boventoon willen voelen. Altijd in een bepaalde context, een persoon of een onderwerp. Daar kom je niet uit. Met als nadeel, dat je mogelijk geen verbinding maakt met anderen en je achteraf realiseert, dat je wat ruimte had mogen geven i.p.v. nemen. Of je trekt je in bepaalde terugkerende situaties of gesprekspartners altijd terug in je schulp. En krijg je uiteindelijk niet de aandacht voor wat jij belangrijk vindt. Dat je je hier bewust van bent is een belangrijke eerste stap.

patronen doorbreken

Tweede stap om patronen te doorbreken: wees je bewust, dat je altijd een keuze hebt.

Herkenbaar? Je zit weer op je praatstoel en je zíet en hóórt jezelf dit weer doen, die boventoon weer voeren, je argument kracht bijzetten.

Een soort besef in het moment zelf, waarin je je realiseert: ik zou ook ervoor kunnen kiezen om deze keer de ander ruimte te geven. Dat is een patroon doorbreken.

Deze zal ook herkenbaar zijn, als een ander juist veel ruimte inneemt en veel aan het woord is. Je zou je punt kunnen inbrengen, een vraag stellen, een kanttekening kunnen plaatsen of iets anders zeggen, dat ook de moeite waard kan zijn. Je bent je ervan bewust dat je die keuze zou kunnen maken.

Derde stap: kom in actie en maak het verschil. Voor jezelf en de ander.

De derde stap gaat het verschil maken: lef en motivatie verzamelen om het deze keer die andere keuze te maken. En daarmee een patroon te doorbreken. In de bovenstaande video geef ik je nog tips, die je daarbij zullen helpen.

2 Reactie's
  • Hanneke Westra
    Geplaatst op 09:38h, 06 december Beantwoorden

    filmpje

  • Joost
    Geplaatst op 10:45h, 07 december Beantwoorden

    heel herkenbaar en volop mee bezig

Geef een reactie