Universiteit van Utrecht gaat de impact van mijn presentaties meten

Helpen mensen hun gedrag te veranderen

Utrecht University gaat onderzoek doen naar de impact van mijn presentaties. Daarbij kijken ze niet alleen naar gedrag en overtuigingen, maar meten ze ook hartslag, bloeddruk en hersenactiviteit. Ik wil dr. Madelijn Strick, dr. Felice van Nunspeet en prof. dr. Naomi Ellemers (v.l.n.r. naast mij op de foto) nu al bedanken voor hun enthousiasme om samen dit avontuur aan te gaan. Zij willen beter begrijpen hoe je mensen kunt helpen hun gedrag te veranderen.

Gedragsverandering, juist nu!

Gedragsverandering is een belangrijk onderwerp. En misschien wel relevanter dan ooit met alle aandacht voor duurzaamheid, inclusie, veiligheid, vitaliteit, wendbaarheid, leiderschap, werkdruk enz. Vele lezingen en bijeenkomsten worden er daarom dagelijks georganiseerd om mensen te inspireren bewustere (gedrags-)keuzes te maken.

Coen Jutte, Madelijn Strick, Felice van Nunspeet, Naomi Ellemers

Mijn presentatie combineert kennis met beleving

Ik ben ook trots op de mooie formulering op de website van de universiteit: ‘Een presentatie of workshop van Coen Jutte speelt in op onbewuste processen, emoties, en onzekerheden. Met een combinatie van kennis, bewustwording, gezamenlijke beleving, humor en muziek wil hij het gevoel van psychologische veiligheid vergroten. Zo stelt hij mensen in staat hun ongemak te overwinnen en zichzelf te verrassen met nieuw gedrag.’

Het is eervol, dat ik hiermee nu op wetenschappelijk niveau een bijdrage mag leveren aan meer begrip, hoe mensen hun gedrag willen veranderen. Daarnaast vind ik het als werktuigbouwkundig ingenieur (Delft University of Technology) ook gewoon mooi. Het effect van wat ik al een tijdje doe, gaat nu gemeten gaat worden. Meten is weten!

Hoe de samenwerking begon

Vorig jaar ontmoette ik Naomi Ellemers, hoogleraar Sociale Psychologie. Zij was, net als een aantal anderen en ik, spreker op een congres voor commissarissen en toezichthouders o.a. over hun rol in deze tijden van transitie. Zij herkende in mijn presentatie elementen die uit onderzoek naar voren komen als belangrijke ingrediënten van een succesvolle gedragsverandering en stelde voor met elkaar samen te werken.

WIL JE PROEFPERSOON ZIJN?

We gaan waarschijnlijk ergens komend jaar één of meer pilots doen met een groep van 50 of 100. Mocht je het leuk en/of interessant vinden om daar als proefpersoon bij te zijn, stuur mij dan een mail: coen@denootenkraker.nl. Dan zet ik je op een lijst en kom er t.z.t. bij je op terug.

Als je meer wilt weten over het onderzoek en de medewerkers, klik dan op deze link: effectieve gedragsverandering voor professionals

1 Reactie
  • Bernadine van Wassenaer
    Geplaatst op 15:37h, 11 september Beantwoorden

    Wat een leuk project Coen! Veel succes ermee. Zoals je weet, ben ik te ver weg om hieraan mee te doen maar dat komt vast goed

Geef een reactie