collega aanspreken op gedrag

Brrr! We herkennen ze wel, toch? Die collega’s, die steeds te laat komen, die het gesprek monopoliseren of die te weinig bijdragen waardoor anderen extra werk moeten verzetten. Of collega’s die geen verantwoordelijkheid durven te nemen en daardoor lastige situaties ontwijken, collega’s die op een niet-constructieve manier hele tijd kritiek uiten. We herkennen ze wel. We ergeren ons eraan, maar zo’n collega aanspreken op zijn/haar gedrag doen we toch niet. Er zijn namelijk allemaal gedachten en aannames die ons tegenhouden. Ook die zijn maar al te bekend:

“Misschien kan hij de kritiek niet aan en zal het escaleren.”

“Ik kan haar toch niet veranderen.”

“Zie ik de situatie wel goed? Wellicht maak ik het alleen maar erger.”

“Ik ben niet zo mondig als zij. Ik zal vast niet goed uit mijn woorden komen.”

“Je moet dat in alle rust bespreken. Maar die gelegenheid is er nooit. En in een vergadering ga ik dat echt niet doen.”

Een collega aanspreken op gedrag? Hier een hart onder de riem …

‘Collega aanspreken op gedrag’-tips kun je makkelijk vinden op internet. ChatGPT geeft je zo een mooi overzicht. Wat ik hier echter wil doen is je als mens een hart onder de riem steken.

  • Doe even niets en geniet daarvan. Word je bewust van je ergernis. Lekker nog in stilte: goh, wat irritant weer.
  • Kijk of je de ergernis kleiner kunt maken: achter elke kritiek zit namelijk een onvervuld verlangen. Ja, lees deze zin nog maar eens: jij zou zelf ook wel eens wat makkelijker te laat willen komen, niet? Of een keer het hoogste woord willen hebben? Onderzoek dat maar eens voor je een collega aanspreekt op zijn gedrag. De ergernis gaat niet weg, maar maakt het wel makkelijker om met enige mildheid de ander ooit aan te spreken.

collega aanspreken op gedrag

  • Bespreek het met een collega. Eerst om te roddelen, da’s soms nodig. Maar dan om samen een strategie te bedenken. Wellicht kan deze collega jou in de vergadering ondersteunen: “Ik ben het wel met Thomas eens, eerlijk gezegd.” 
  • Als het toch ooit durft, doe het dan allereerst voor jezelf. Gemak dient de mens, maar ongemak laat hem groeien. Laat dát je motiveren, je persoonlijke groei.  Als je dit namelijk wat vaker gaat doen, zal het je in de toekomst makkelijker afgaan. Een mogelijk tijdelijk wat verstoorde relatie is dan de prijs. De kans is trouwens groter, dat de relatie er ook op vooruit gaat. Maar de angst dat het niet zo zal zijn wegen we helaas zwaarder. Ten onrechte. Lees ook mijn blog over ‘negativity bias’ omtrent deze angst voor een collega aanspreken op gedrag.
  • Lees vervolgens alle ChatGPT-tips en realiseer je één ding: het hoeft niet perfect. Het feit, dát je het doet is KEY!

De belangrijkste tip

Als je bij het ‘collega aanspreken op gedrag’ je eigen kwetsbaarheid of ongemak durft te tonen, wordt het voor de ander makkelijker dat ook te doen.

Begin met te zeggen:

  • “Ik ga misschien iets ongemakkelijks zeggen, ik vind het zelf in elk geval niet heel makkelijk.”
  • Of: “Ik zit ergens mee en ik wil dat je dat weet.”

In beide gevallen laat je een zekere lef zien of de kracht van kwetsbaarheid. Deze zorgt bij de ander onbewust ALTIJD voor respect en empathie en nodigt uit om hetzelfde te doen.

Geen reactie's

Geef een reactie